BVC & barnläkare


Idag har vi varit på BVC och träffat en barnläkare angående Tildas mentala utveckling, men även vikten och så.
Det här med den mentala utvecklingen (tal & förståelse) är ju så himla olika från barn till barn, men jag har lagt märke till att Tilda och Leon är väldigt lika där. Tilda förstår ju inte riktigt det hon borde förstå och säger inte ens hälften så många ord som hon "borde". På 18-månaderskontrollen förra veckan så la vår BVC-sköterska märke till detta och vi bokade in denna tid hos barnläkaren. Sen är ju Tilda även väldigt smal, något som barnläkaren först inte tänkte på, men när vi tog av kläderna för att väga Tilda så kunde hon direkt konstatera att Tilda ser väldigt mager ut. Inget underhudsfett alls, som dom flesta barn har i den här åldern.
Hon tog i alla fall vår oro på allvar och skickade en remiss till Huddinge sjukhus och Tildas barnneurolog angående utvecklingen och vi ska få komma till en barnläkarmottagning och ta prover på Tilda för att bland annat se om det är något fel på sköldkörteln eller om hon är glutenintollerant. Eftersom hon inte mår dåligt och är en pigg och glad tjej så tror hon egentligen inte att något är fel, mer att hon bara är smal och förbränner mycket. Men hon tyckte det var viktigt att utesluta annat ändå! Det känns jätteskönt att detta blir gjort, så man sen kanske kan få släppa den värsta oron.

 

Tilda 1½-2 år | | 3 kommentarer |

18-månaderskontroll

 

Igår var det dags för Tildas 18-månaderskontroll. Med tanke på att hon varit sjuk ett tag, hosta och snorig, så blev det inga sprutor.
Men mätning och vägning blev det som vanligt och lite tester på vad hon kan. Tilda har vuxit väldigt bra på längden, 79 cm lång är hon nu. 7,5 cm på sex månader. Hon ligger därmed på -1 kurvan nu på längden, sist låg hon strax under. Vikten var det sådär med. 8240 gram väger hon nu, vilket givetvis låter väldigt bra i jämförelse mot hennes 7430 gram för sex månader sen. Men hon har gått ner lite den senaste månaden. Så det är ju inte jättebra. Nu ligger hon alltså på -3 kurvan precis. Hon är verkligen en liten tjej i ett miniformat.
När BVC-sköterskan testade lite vad Tilda kunde så var det såklart inte tillräckligt. Hon är även hon sen i utvecklingen. Vid 18 månader så ska dom kunna mellan 8-10 ord. Tilda kan 3 ord och det är inte riktigt tydliga ord, men hon räknade dom som ord i alla fall. Titta, där och pappa.
Det var även annat som hon skulle ha kunnat, men absolut inte kunde. Jag känner lite hur allt upprepar sig och hur vi nu kommer gå igenom samma sak som vi gjorde med Leon när han var lika gammal.
Vi har i alla fall fått en ny tid nästa vecka hos en barnläkare. Både pga vikten men även utvecklingen. Dom vill "fånga upp" Tilda så snabbt som möjligt om det är något som inte stämmer. Så det är ju bra. Får lite ont i magen bara, över att behöva göra om allt igen. Men det blir nog bra till slut.
Tilda är ju verkligen en pigg och glad liten tjej, det får vi även bekräftat från dagis. Så därför känns det lite konstigt om det skulle vara något som inte stämmer. Läkarna har ju tidigare sagt att barn med epilepsi i regel alltid stannar upp i utvecklingen. Tilda har ju fram tills nu utvecklats som hon ska, så det kan ju vara nu epilepsin visar sina spår, det återstår att se helt enkelt.
Men vi får helt enkelt se vad som händer efter läkarbesöket nästa vecka, jag återkommer helt enkelt!

Tilda 1½-2 år | | Kommentera |

Tilda 1,5 år idag!

Tilda 1½-2 år | | En kommentar |
Upp