Vecka 25+1


Vecka 25+1.


Mamman: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Bebis: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer

Kommentar: Det känns nästan som att min livmoder går ännu högre upp, det trycker liksom på under revbenen och jag har redan svårt att ligga på rygg och sova för att det känns som att jag inte får luft. Så jag vet inte, hon kanske ligger långt upp i magen också, det vet jag ju inte. Men såhär högt upp tryckte det helt klart inte på med Leon. Foglossningen har lugnat sig, men jag måste ändå ta tag i att ringa Söderkliniken och få ett sånt bälte. Det lär ju tyvärr komma tillbaka och då är det ju bra att redan ha bältet, så jag kanske slipper få lika ont som sist. Hjärtljuden fick vi ju lyssna på för flera veckor sen, tror det är sent att få lyssna för första gången nu. Men jag vet inte.
Allt annat känns hur som helst bra. Hon är fortfarande en riktig liten vilde i magen, riktigt härligt. Här om dagen var hon igång hela dagen, annars är hon mer kvällspigg, om man säger så. Men man tröttnar ju aldrig på att känna dom härliga sparkarna, så häftigt är det!
Tycker för övrigt att tiden går jättefort! Har nästan svårt att förstå att vi gått såhär långt och att vi faktiskt ska ha ett litet syskon till Leon om redan 3 ½ månad, lite drygt. Overkligt, riktigt overkligt! Men nu börjar jag faktiskt längta lite, inte överdrivet mycket, men lite. Vill försöka njuta av gravidteten och inte bara gå runt och vänta. Det gjorde jag ju tyvärr med Leon. Man ska faktiskt ta vara på den här tiden, det går ju trots allt mycket fortare än man tror och tillslut så har man ju sin lilla hos sig. Så att gå över tiden eller liknande är faktiskt ingenting jag oroar mig för, ännu. Vet ju inte hur tungt och jobbigt det blir mot slutet, men just nu så känns det som att det inte gör nånting om hon kommer några dagar senare. Så länge hon mår bra när hon väl kommer, det är ju trots det som är det viktigaste!
 Jag tror för övrigt att hon kommer den 15 maj,  bara så ni vet.

Tilda i magen - vecka för vecka | | En kommentar |
Upp